Мактуби дермонда

          МАКТУБИ  ДЕРМОНДА


Сахар то шом зане бо чашми гирен
Нишаста дар лаби чуй мегуфт хазен,
Гахе аз хастаги у гашта хомуш
Садои мошини рох менамуд гуш,
Гахе механдиду мехонд суруде,
Гахе харф мезад аз буду набуде,
Гахе ракс менамуд, гах гиря мекард,
Зи носозихои дахр гах шиква мекард.

Шуда хайрон аз ин холат басо ман,
Нишаста дар бараш додам суоле:
«Зи чист эй холачон ин дарду ин гам,
Насибат гаштааст ин дам чи холе?»

Нигашт бар чашми ман бо хасрат он зан,
Нафасхояш вазиданд чун шамоле,
Нигохаш буд хазину хаста аз гам,
Зи хар харфаш садо медод малоле.
Сипас гуё дилаш бинмуда тугён
Зи берахмии чумла оламиен,
Бигуфт: «Бишнав, агар н-ояд малолат,
Дили худро кушоям ман бароят.
Вале ранче падид ояд зи наклам,
Мапиндор, ки бурун рафтам зи аклам…

Писар доштам, ба мисли ту чавон буд,
Часуру чусту чолок, пахлавон буд,
Ба ёру дуст хамеша мехрубон буд,
Зи хурдсоли бузургиаш аён буд.
Ду сол хизмат намуд дар артишу баъд,
Наёфта чои кор дар кишвари хеш,
Сафар бинмуд, ки то куте биёбад,
Барои ахли байту модари хеш.
Сафар бинмуд, надошт дигар илоче,
Надошт чун дигарон у ганчу точе…

Дарегу сад дарег, ин модари зор,
Бишуд аз дурии фарзанд бемор.
Пас аз чор мох хабар омад зи маргаш
Намуда зам гами дигар ба дардаш…

Хабар шум буд, ба он бовар накардам,
Касеро бар гамам ёвар накардам.
Гириста нола кардам, «Вой! Дод!» гуфтам,
Зи бедодихои дахр имдод чустам.
Чи сон бигзашт шабу руз, хафтаю мох,
Гаму андух набигзошт гардам огох…

Ба ин минвол хамезистам, ки овард
Хати дермондаашро як чавонмард.
Чу он пайгоми дермонда гирифтам,
Ба сад дарду алам хун-хун гиристам.
Гиристам бар ваю бар холи зораш,
Надидам гарчи то он дам мазораш…
Дар ин когаз хамон пайгоми дер аст,
Бароям хар катораш байти шеър аст.

Вале акнун аз ин мактуб ба гушам
Садои хандаеву гиря ояд,
Гахе бо он шуда чур ман хурушам,
Гахе аз дидагонам ашк борад.
Хамеша чашми ман дар интизорист,
Насибам низ факат хориву зорист.
Ба холи ман фалак мегиряд ин дам,
Ба чашмам тира гаштаст чумла олам.
Ба гайр аз ин когазу ёди писар ман
Набинам маъние дар харду олам!»

                2003


______________________________________



http://stihi.ru/2015/07/06/5766




___________________________________________


Рецензии