Афкори рангин. Байтхо. На таджикском языке
(байтхо)
***
Дар интихоби рохи хаёт инсон озод аст,
Лек аз натичаи интихоб на доим шод аст.
***
Ба афкору пиндор зи бехамтоён бибояд будан,
Ба гуфтор дур аз аксари одамон набояд будан!
***
Надорад мушкиле бахшидани кас, вале
Зи нав бовараш намудан мураккаб басе.
***
Лаззат гирифтан омузед аз хаёти хеш,
Ки ташвишу гамаш ногузир аст дар пеш.
***
Хар он чи, ки сарогозаш бошад мухаббат,
Хамеша бурун аст аз сархади неку бад.
***
Мухаббат ихтиёристу ихтиёри мемонад,
Хар он кас , к-озод аст, худашро бахшида метонад.
***
Хаётро мазмуну киммати бисёр бошад,
Хар оне, ки шубха оварад, бемор бошад.
***
Донистани асрори одами магзи дин аст,
Чу гардиди хабардор аз ин, имон хамин аст.
***
Макуш харгиз ба таслим бар душманони хеш,
Наоварда сараввал ба ёд икдоми хеш.
***
Гамгинии ман на аз он аст, ки фиребам додаи,
Балки аз он, ки дигар сазовори боварам наи.
***
Хамчунон орзу намо, ки гуё абадзиндаи,
Лек тавре бизи, ки гуё пас аз даме мурдаи.
***
Касе, к-у хочаи иродаи хеш нест,
Аз лухтаки дасти хочагон беш нест.
***
Аз он чи, ки дорем фикре нанмуда,
Хамеша орзумандем ба нобуда.
***
Хамон лахзаеро, ки навмеди асар кард,
Хамебояд, чавонмардона паси сар кард.
***
На аз калиде инсон хушбахту шод аст,
Хамеша дари хушбахти бахраш кушод аст.
***
Сархади забонро азиз дор, эй забондон –
Сархади сулху осоиш аст марзи забон.
***
Надорад одаме вучуд ба танхои,
Падид омад дарду гам низ зи танхои.
***
Хар он чиро, ки гуфтанаш носазост,
Ба вирди забон оварданаш хатост.
***
То гум накунем зареро, ки дорем ба даст,
Нокарда кадраш, кимматаш мезанем ба паст.
***
Дахшат набувад хар он чи, ки ногузир меояд,
Дахшат он аст, ки интизорашию намеояд.
***
Сабаб бар равшании пеши рохи ту мешаванд баъзан
Хамон монда дар окиб сухтакупрукхои шуълаафкан.
Свидетельство о публикации №120032305692
Заранее благодарна. С уважаением к вашему труду.
Татьяна Созыкина 26.03.2020 10:43 Заявить о нарушении
Хорошая идея.
А вот и начало:
http://www.stihi.ru/2020/03/26/8528
Абдукаюм Мамаджанов 26.03.2020 22:38 Заявить о нарушении