Предприимчивый мулла. Муллои сохибкор

       МУЛЛОИ СОХИБКОР
          (Хачвия)

    Дируз рафта ба бозор
    Дидам холи мардикор.
    Сахар аз соати чор
    Мардикор бо чашми чор
    Кордехеро интизор
    Менишастаст дар бозор.
    Лекин на хар сохибкор,
    Дода ба вай эътибор,
    Медодааст чои кор,
    Мононда уро ночор.

    Чун ояд як харидор
    Суи мардикорбозор,
    Мардикор бо холи зор,
    Резонда ашки катор,
    Сухта аз номусу ор,
    Рози будаст ба хар кор.

    Он руз болои харак
    Менишаст як духтарак.
    У ба гарданаш эълон
    Бинмуда буд овезон:
    "Ман чамъи кори хона
    Мекунам чобукона.
    Ба шустушуи либос,
    Дегу табаку палос,
    Чушидани гову буз
    Тайёр хастам шабу руз!"

    Муллои дех он сахар
    Аз бозор мекард гузар.
    Чашмаш афтод ба эълон,
    Наздаш омад шитобон.
    Каду коматаш дида,
    Хуснашро писандида,
    Мулло гуфт мижазанон:
    "Гуш кун, эй мохи тобон,
    Ман ба шартхои зерин
    Мекунам туро келин:
    Аввал ин нукта бидон,
    Хавлии мо нест калон.
    Дар хавли шашто хона,
    Ду дахлезу ошхона
    (Ба ахли хонавода
    Ба хизмат бош омода)
    Дар огилча нухто гов,
    Панчтои он модагов,
    Бузу гусфанд панчох сар,
    Як сагу як хари нар,
    Шасту чорто мокиён
    (Тухмашон руздармиён).
    Ба хавлию чонварон
    Ту мешави нигахбон.
    Дигар ин, ки хар пагох,
    Хар нисфирузу бегох
    Оростани дастархон,
    Хам пухтани ошу нон
    Аз ту ман интизорам,
    Сусти куни, безорам.
    Сеюм ин, ки ибодат
    Макбул нест бе тахорат.
    Ту бояд бе нузу ноз
    Хар руз панч вакти намоз
    Бо оби гарму тоза
    Пур намои офтоба,
    Хар душанбею чумъа
    Хаммом сози омода.
    Чорум ин, ки хар хафта
    Як шабак хоб норафта,
    Бояд либос бишуи,
    К-аз тозагист хушруи.
    Панчум, ба богу майдон
    Об мемони хар замон.
    Дар бог кори бисёр нест,
    Ёрдамчие даркор нест.
    Богчаи назди хавли
    Фасли зимистон холи.
    Факат аввали бахор
    Бояд куни киштукор.
    Хосилро чамъ овардан,
    Онро ба бозор бурдан
    Он кадар хам душвор нест,
    В-аз он туро озор нест.
    Ду фарсанг рох бароят
    Мушкилие надорад,
    Зеро бо харароба
    Мебари, на пиёда".

    Сипас мулло айёрона
    Ваъдахо дод ботантана:
    "Чу бенуксон куни ичро
    Сари вакт ин хама корхо,
    Хохи гирифт дам бемалол,
    Нашунида ягон суол.
    То ин, ки бо пули халол
    Хари ту хар гуна амвол,
    Дусад сомони музди кор
    Медихам ман ба ту хар сол".

    Аз суханхои мулло
    Духтар омад ба газаб.
    Хазар карда аз бало,
    Аз шарм бароварда таб,
    Зада бар сари мулло,
    Пора бинмуд эълонро...

    Табъи мулло тира шуд,
    Нури чашмаш хира шуд,
    Худаш сайди хила шуд,
    Камбагалзан чира шуд!


                2004
   



















   
   


Рецензии