Чымыл-Кымыл кы ылаак

Корней Чуковскийди;
Муха-Цокотуха деп ;лгери аайынча.



Чымыл- Кымыл—кы;ыылак,
Алтындалган каарынак!
Ол jала;ла j;г;рген,
Акча табып с;;г;нген.

Базар барып садыжып,
Саламарга jединген.
Курт-ко;ысты айттырып,
Чайга-чапка кычырган.

Айттырууга jерлештер
Чубашкылап келлеген,
Аш-курзакта; амзаалап,
Алкыш-быйан айдышкан.

Б;г;н Чымыл байрамдайт,
Чыккан к;нин темдектейт!

Сиркелер де сыйга деп
Соокпок ;;д;к экелген,
Сонуркаактар к;й;;нип,
Сыкыйыжа берлеген.


Адаруулар jаанагы
М;тти сыйлап айдынган,
Айткан с;зи- алкыжы
М;;к;лерге торгылган.

К;б;л;;г;ш— jаражай,
Алама-шикир амзаган,
Алкыш с;зин кысканбай,
Кымылаакты алкааган...

Той-jыргалды кенейте
J;рг;м;;ж;к ;реген,
Кымыл-Кы;ыл к;;ркийди
Jоголтторго умзанган.

«Альчыларым, болужар!
J;рг;м;;шти чабыгар!
К;нд;;легем адына
Jеткеримне; айрыгар!»

Чарпаайышкан эд;;лер
Чы;ырыжып качкылайт,
;ст;-jуулу тамаштар
;йеелерди тырмалайт.

Оорын-т;ж;к алдында
Jаажынгандар тынлабайт,
О;ко алар тартышка
Jаайылары чыклабайт.

«Канайтса; ла онойткын...
К;;ркий, боойы; аргадан!»

Черткижеегис jырад;;н
Тынын алып секирди—
Чугууштаны чугуушсын,
Тыжын корууп ырады.

К;р;м дезе к;;ркийди;
Буды-колын к;л;;п jат,
Кыл-буузыны; учына;
Бекте; ле бек тудун jат.

Кызыл канла jудынып,
Кал-коокумай к;;к;нет;
Кымыл-Кы;ыл кородоп,
Каран кемге  иженет?

Jе кенейте кайда; да
Учуп келди Б;к;-Н;;к,
Jаарыткышла jаарыдала
Каазырланды: «Бейи чык!»

J;рг;м;;ж;к j;реги
Согулганы билдирбейт,
Б;к;-Н;;кти; ;лд;;зи
Базынчыкка jа;ылат...

Jаайымчы эр Чымылды
Омоорколду jединет,
J;регинде санааны
Ончозына jетирет:

«Корууп алган кы;ылаак
Ал-санаамга jарады,
Кару элим jыргаайлык,
Айыл-jуртта; т;з;;йли!».

Jаажынлаган качкындар
Айлангылайт jыргалга,
Jе;;;чилди макташтар
Ашкындалат алкышта.

Куртыйактар, ко;устар
Ончолоры с;;нгилейт,
Кожо;, бийе, jа;арлар...
Ойын-jыргал к;нд;;гет!

Т;;;рлери т;п;лдеп,
Ток кылаптар биjеде;
Топшуурлары ты;кылдап,
Томоноктор кожо;до.

К;л-чымылдар с;г;;шлеп,
К;б;л;кт;р уткаалайт;
Чачактары jаайылып,
Чыккан к;нлик к;нд;;гет…

Чымаалылар таажынып,
Частушкалар кожо;дойт ;
Чымыл-Кы;ыл чинееркеп,
Чыккан к;нин байрамдайт!

Б;г;н Чымыл байрамдайт,
Чыккан к;нин темдектейт!

Мында видео: https://cloud.mail.ru/public/4BPd/xdUKtyNLm - Видео «Чымыл-Кымыл кы;ылаак» «Муха-Цокотуха»


Рецензии