Уроки - na polskiem

Tlumac. Zbigniew Dmitroca

* * *

Nauczyciel powiedziaі
wychodz№c z klasy:
Zajmujcie siк swoimi sprawami
ale zachowujcie siк przyzwoicie

Uczniowie jeszcze sіabo znali swoje sprawy
i do nieprzyzwoitoњci dіugo siк spierali
czy na dіugo Nauczyciel wyszedі z klasy
i czy w ogуle byі w klasie
i czy byі w ogуle

Jego nieobecnoњж mogіa ich denerwowaж
Lecz jeszcze bardziej denerwowaіa
obecnoњж sіуw nieobecnego Nauczyciela
ktуry byж moїe wypowiada inne sіowa
gdy znajduje siк w innym miejscu

Lecz jeњli on znajduje siк w innym miejscu
to po co siк zajmowaж swoimi sprawami
jeњli moїna po prostu zachowywaж siк przyzwoicie
uwaїali jedni i po co zachowywaж siк przyzwoicie
jeњli moїna siк zajmowaж swoimi sprawami
uwaїali inni

I wszyscy czekali na Dіug№ Przerwк























Lekcja њpiewu

Czіowiek
wynalazі klatkк
wczeњniej
niї skrzydіa

W klatkach
њpiewaj№ skrzydlaci
o wolnoњci
latania

Przed klatkami
њpiewaj№ bezskrzydli
o sprawiedliwoњci
klatek


































Lekcja arytmetyki

Od pustkowia
odejmujemy pustkowie
otrzymujemy
pole

Wyci№gamy korzeс
z lasu
otrzymujemy
sad

Dodajemy
sady do pуl
otrzymujemy
owoce i chleb

dzielimy
otrzymujemy przyjaџс

mnoїymy
otrzymujemy
їycie



























Lekcja anatomii

Wybaczcie
uczniowie
ale z mojego szkieletu
nie bкdzie
dobrej pomocy naukowej

Jeszcze za їycia
tak kochaіem їycie i wolnoњж
їe rozerwaіem swoj№ klatkк piersiow№
їeby daж swobodк sercu
a z kaїdego їebra
prуbowaіem
stworzyж kobietк

Gіowк jeszcze za їycia
іamaіem sobie
nad sprawami їycia

Jaka tam juї z niej
czaszka




























Lekcja rysunkуw

Puszkinowi przed њmierci№
zachciaіo siк malin
namalujcie
malinк

Namalujcie
zakazany owoc
do czasu ktуrego
byіa nieњmiertelnoњж

Namalujcie
jabіko niezgody
do czasu ktуrego
nie byіo wojen

Namalujcie
niezbкdne
owoce  oњwiaty
ktуrych zawsze brakuje

Ale kiedy bкd№
to bкdziemy
їyж
swoim prawdziwym їyciem
i umieraж
tylko wіasn№
њmierci№





















Lekcje gwiazd

gwiazdy na niebie
przechodz№
z klasy widmowej
do klasy

przecieї to za maіo: po prostu
widocznoњж
widocznoњж
widocznoњж

trzeba jeszcze ogrzewaж
i przyci№gaж
przecieї to za maіo: po prostu
wielkoњж gwiezdna

trzeba umieж przenieњж њwiatіo
przez mgіawice i obіoki

nie po prostu staж i stygn№ж
ale wstawaж i њwieciж

nie po prostu siк obracaж
ale tworzyж atmosferк
sprzyjaj№c№ їyciu

niech bкd№ bіogosіawione
lata gwiezdne
gdy gwiazda
siк uczy

їeby zostaж
sіoсcem


Рецензии