Из Роберта Грейвза. Медовый месяц
Злорадно неотступно шел за мной,
Глумливо спотыкался — сам я скоро
Споткнувшись, пал на камни головой;
Он мне рассёк ладонь о крюк мясницкий,
И в грязную канаву зашвырнул,
Ночным кошмарам право дал присниться,
В холодную кровать меня вернул;
Уверен я, что и тебя он тоже
Бессонницей смятенной наградил.
Гадаем оба: демон тот, похоже,
Заклятый враг спокойствия в груди;
Он порождён святой любовью нашей,
Что серебрит холмы, как свет луны,
Рождает пчёл, что нам добудут мёд,
Глаза твои озёр предстанут краше —
Всем этим мы любви своей должны,
Что нам медовый месяц принесёт.
***
This Holy Month
The demon who throughout our late estrangement
Followed with malice in my footsteps, often
Making as if to stumble, so that I то stumbled
And gashed my head against a live rock;
Who tore my palms on butcher’s broom and thorn,
Flung me at midnight into filthy ditches
And multiplied the horrors of this house
When back I limped again to a hard bed;
Who simultaneously plagued you too
With sleeplessness, dismay and darkness,
We both knew very well he was the same demon,
Arch-enemy of rule and calculation,
Who lives for our love, being created from it,
Astonishes us with blossom, silvers the hills
With more than moonlight, summons bees in swarms
From the Lion’s mouth to fill our lives with honey,
Turns flesh into fire, and eyes into deep lakes;
And so may do once more, this holy month.
Свидетельство о публикации №124112100803