Як Яким корову купив

Пiшов Яким на базар корову купляти бо диточок багатэнько нiчим годувати.
Кiлометрiв 25 до Конграда треба пiшки прочухрати.
Походив вiн по базару пiднявсь на пригорок а там мужик продае корову молока дае лiтрив 40.
Вiн за неї ухватився цiну перебив i оцю корову вiн собi купив.
Тодi сiли обмивати та таки гарнэнько бо нэбачив вiн вжэ тина i в очах темненько.
Налигали ту корову пiдсунули Чарку i повiв її до дому як ту молочарку через лiс та луки i нэ будэ Олэночко тэпэрь в тэбэ муки годувати чим дiтей як будем в  разлукi.
А теперь iдi дої корову бо  уже так пiзно та возьми вiдро побiльше щоб молоко влiзло бо корова молока дае багатэнько як згадаю що Я бачив аж в головi тэнька Взяла вiдро молода Олэна пришла сiла пiд корову радiсна вэсэла.
Нiч настала на дворi i в хлiву тэмнэнько.
А Олэна всэ радiе будэ дiтям молоко, будэ сир сметана заживэм i ми тэпэрь як тi пани.
Взяла вiдро iз водою щоб вiмя пiдмити та мацнула вмiсто вiмя за яйца повислi.
Як сидiла там Олэна вся отэтэрiла,мабудь вiдьма дэсь тут рядом що цэ натворила.
Пiдхопилася Олэна побiгла до хати i Якима стала докаряти.
Ти сказав що купив корову , а привив бика доля моя доля яка  ти гiрка.
А Яким iщэ чмалэнний с того будуна як корову обмивали пили всэ до дна.
Цэж було нэ ранком цэж було вчора Що ти мэлиш дурна баба який такий вiл Я тобi корову додому привiв.
Наложив Олэнi клочкiв за такi слова i Олэна миттю з двору утэкла.
Взяв Яким лiхтарик до хлiву пiшов в своему сараї вiн бика найшов.
Пiдiшов поблизщэ посвiтив повищэ, а. бичок смiеться ви хотiли молока, вмэни тильки яйця.
Это биль в 30 тие годи двадцатого века

10.07.24


Рецензии