Анна Ахматова Поэт Anna Akhmatova Poet
It’s a life, and quite careless one:
To eavesdrop just something from music, —
Proclaiming that it's his, for fun.
And someone's merry scherzo. — one owns,
Some verse lines, wrapped in it, — one builds
And even swears, that his poor heart moans
This way among glowing fields.
And to eavesdrop then something in groves,
To listen to spruces, mute trees.
At that very time when dense smoke grows
To a fog screen, for no one sees.
I take, what's on my right and left in,
And I don't feel guilty, besides,
A bit from a sly life — I'm thefting,
And all — from the silence of nights.
9 October, 2024
***
Анна Ахматова — Поэт (Подумаешь, тоже работа): Стих
Подумаешь, тоже работа, —
Беспечное это житье:
Подслушать у музыки что-то
И выдать шутя за свое.
И чье-то веселое скерцо
В какие-то строки вложив,
Поклясться, что бедное сердце
Так стонет средь блещущих нив.
А после подслушать у леса,
У сосен, молчальниц на вид,
Пока дымовая завеса
Тумана повсюду стоит.
Налево беру и направо,
И даже, без чувства вины,
Немного у жизни лукавой,
И все – у ночной тишины.
Свидетельство о публикации №124100901516
Александр Георгиевич Воробьев 09.10.2024 13:07 Заявить о нарушении
С уважением,
Валентина Ильина-Печенова 22.10.2024 07:29 Заявить о нарушении