Жамил Юнусов. Сулейману Стальскому
Он гордо звучащей струёй побежит.
Быть может стихи, что по жизни вели,
Бессмертье от слова "Ст1алар*" обрели?
Ты песнь соловью посвятивши впервой
Не думал о лаврах и славе земной
И жизнь свою прожил в кругу аульчан:
Тебя восхищенно зовут - Сулейман!
Сказал ты: "На голову выше Тагир!*"
На сколько тогда ты высок, "Наш Кумир" ?
За дар, гениальность прозвали, любя
"Гомером двадцатого века" тебя!
И Горький был друг: интересы одни.
Не зная язык твой – тебя оценил.
Подняли тебя за талант до высот,
И ты устремился с душою вперёд.
Пронзают, как стрелы, стихи твои, грудь
И с нами они ежедневно живут.
Творенье твоё, как златой талисман-
Познавший о жизни великий талан!*
Оставив в поэзии значимый след,
Ты стал "Дагестана народный поэт!"
Стремительно время, меняя черты,
Но возле «мазара*» не вянут цветы.
*Ст1алар – капельки (название села,
где родился Сулейман Стальский).
*Тагир Хрюгский - народный поэт Дагестана.
*талан - доля, судьба.
*Мазар – здесь:могила великого и всеми
почитаемого поэта-мусульманина.
перевод с лезгинского
ЖАМИЛ ЮНУСОВ
СУЛЕЙМАНУ СТАЛЬСКОМУ.
Ст1алрикай яваш-яваш хьайила булах,
Ширширдивди авахьда ам ахпа гваз дамах,
Шииратдин булахдиз на, гьамга хьиз михьи,
Илгьам гана жеда белки "Ст1алар" т1варц1и.
Билбидиз на бахшна жуван сифтегьан шиир,
Машгьурвилдикай а ч1авуз авунач фикир.
Рик1ин гьевесдин буйругъдал давамарай кар,
Къе гьар садан мецел ала Сулейманан т1вар.
На лагьанай: "Са чип1инин кьакьан я Тагьир",
Ви дережа бес гьикьван тир, гьуьрметлу шаир?!
Гьич садрани зайиф тавур чуьнгуьрдин симер,
Атана вал т1вар -"Къад лагьай виш йисан Гомер".
Максим Горький хьанай ви дуст, майилар яз сад,
Ч1ални течиз акьунай ам ви гъавурда фад.
Гайила ви бажарагъдиз лайихлу къимет,
Мадни артух акатна ругь, ч1угунай зегьмет.
Нетижалубур хьана ви зегьметар гзаф,
Хьел хьиз, руьгьдиз гьахьзава гьар са маналу гаф.
Ви ктабар, гьейкалар яз, амукьда даим,
Гьар кардиз дуьз къимет гайи, к1ел тавур алим.
Дугъриданни лезги шаиррин я вун буба,
"Дагъустандин халкьдин шаир" - т1вар къачур зурба.
Вахтар физва чи уьмуьрда тваз дегишвилер,
Ви гуьмбетдал са ч1авузни шуьткьуьдач цуьквер.
Свидетельство о публикации №124081704247