Демьян Бедный Мой стих Demyan Bedny My Verse
Мой голос огрубел в бою,
И стих мой... блеску нет в его простом наряде.
Не на сверкающей эстраде
Пред «чистой публикой», восторженно-немой,
И не под скрипок стон чарующе-напевный
Я возвышаю голос мой –
Глухой, надтреснутый, насмешливый и гневный.
Наследья тяжкого неся проклятый груз,
Я не служитель муз:
Мой твердый, четкий стих – мой подвиг ежедневный.
Родной народ, страдалец трудовой,
Мне важен суд лишь твой,
Ты мне один судья прямой, нелицемерный,
Ты, чьих надежд и дум я – выразитель верный,
Ты, темных чьих углов я – «пес сторожевой»!
1917
***
I sing. With rough voice. Do I "sing"?
The fight made my voice not to ring,
The verse of mine... there is no brilliance in its plain clothes.
Not on a sparkling stage my voice grows
Before a "pure audience", rapturous and mute,
Not with violins' moan, melodious and charming,
And it raises its sharpened mood. —
My deaf, cracked, mocking and furious voice is coming.
Carrying a cursed load of the hard heritage,
I don't serve muses' stage.
My too firm and so precise verse — is my daily feat,
My people, you suffer from work and smog,
Your judgment is just, folk,
You are my judge, a truth-lover, not a hypocrite,
You, whose hopes and thoughts — I faithfully voice on a sheet,
You, whose dark corners — I guard as a true "watchdog"!
23 July, 2024
***
Photo: Demyan Bedny (1883-1945), soviet writer Unknown author From Wikimedia Commons
Свидетельство о публикации №124072304456