Янка Купала - Как на свет родился Янка
Как заплакал много-мало,—
Пела мать над колыбелькой,
А кукушка куковала:
Ты отбрось заботу-муку!
Спи, соколик! Ку-ку, ку-ку!
Как подрос, поднялся Янка,
Гонять в поле стадо стал он,
Как играл он на свирели,
А кукушка куковала:
Ты отбрось заботу-муку!
Паси, стадо! Ку-ку, ку-ку!
Как и взрослым вырос Янка,
Сеял и не уставал он,—
О судьбе пел за посевом,
А кукушка куковала:
Ты отбрось заботу-муку!
Засей поле! Ку-ку, ку-ку!
Как ни сеял много Янка,—
Все чего-то не хватало:
Янка сеял - люди жали.
А кукушка куковала:
Ты отбрось заботу-муку!
Будет жатва! Ку-ку, ку-ку!
Как лишился силы Янка,
Старость для него настала,
Баял басни-сказки внукам,
А кукушка куковала:
Ты отбрось заботу-муку!
Хватит баять! Ку-ку, ку-ку!
Как прощались люди с Янкой,—
Голосили много-мало:
- На кого ты нас покинул?..
А кукушка куковала:
Ты отбрось заботу-муку!
Спи, соколик! Ку-ку, ку-ку!
ЯНКА КУПАЛА
1921
Перевод Дениса Говзича
07.07.2024
И ОРИГИНАЛ
Як на свет радзіўся Янка,
Як заплакаў многа-мала,—
Пела маці над калыскай,
А зязюлька кукавала:
Ку-ку, ку-ку, кінь дакуку!
Спі, саколік! Ку-ку, ку-ку!
Як падрос, падняўся Янка,
Як ганяць стаў ў поле стала,—
На жалейцы граў дзень цэлы,
А зязюлька кукавала:
Ку-ку, ку-ку, кінь дакуку!
Пасі, статак! Ку-ку, ку-ку!
Як вялікім вырас Янка,
Як стаў сеяць шчыра, дбала,—
За сяўбою пеў аб долі,
А зязюлька кукавала:
Ку-ку, ку-ку, кінь дакуку!
Сей палетак! Ку-ку, ку-ку!
Як ні сеяў пільна Янка,—
Ўсё чагосьці не ставала:
Янка сеяў — людзі жалі.
А зязюлька кукавала:
Ку-ку, ку-ку, кінь дакуку!
Жаці будзеш! Ку-ку, ку-ку!
Як старым-старым стаў Янка,
Як пазбыўся сілы ўдалай,—
Баіў байкі-казкі ўнукам,
А зязюлька кукавала:
Ку-ку, ку-ку, кінь дакуку!
Годзе баіць! Ку-ку, ку-ку!
Як хавалі людзі Янку,—
Галасілі многа-мала:
— А нашто ж памёр ты, сейбіт!..
А зязюлька кукавала:
Ку-ку, ку-ку, кінь дакуку!
Спі, саколік! Ку-ку, ку-ку!
Янка Купала
1921
Художник Григорий Мясоедов «Сеятель»
ДАЛЕЕ
Янка Купала - Когда сердце заноет вдруг
http://stihi.ru/2023/07/07/6646
Свидетельство о публикации №124070702568