Rzhev
An ancient, quiet town,
There are fragments in the ground here
Along and across it.
Those fragments didn't make it
Russian soldiers to kill,
That they turned gray under Rye,
Sometimes they don't sleep at night.
They remember the battles,
The height was taken by storm,
And it glows with reflection
Contractions of the Volga water.
They remember the dead
About your friends,
A star flashed on his cheek,
A tear rolled up.
Glory, Glory, Heroes to you!
We keep it in eternal memory
Every meter is drenched in blood,
Every moment of the holy war!
Rzhev stretches over the Volga,
An ancient, Russian town,
There are fragments in the ground here
Along and across it.
1998
***
Ржев
Ржев раскинулся над Волгой,
Древний, тихий городок,
Здесь лежат в земле осколки
Вдоль него и поперёк.
Те осколки не успели
Русских погубить солдат,
Что под Ржевом поседели,
По ночам порой не спят.
Вспоминают о сражениях,
Штурмом взята высота,
И пылает отражением
Схваток волжская вода.
Вспоминают о погибших
Боевых своих друзьях,
На щеке звездой блеснула,
Накатившая слеза.
Слава, Слава, вам Герои!
Вечной памятью храним
Каждый метр политый кровью,
Каждый миг святой войны!
Ржев раскинулся над Волгой,
Древний, русский городок,
Здесь лежат в земле осколки
Вдоль него и поперёк.
1998
Свидетельство о публикации №124061706341