Samuel Taylor Coleridge - Песнь Глюкозии

ещё  один,  преславный  птах:
https://www.youtube.com/watch?v=UzIag8oqM0k

Glycine's Song

A sunny shaft did I behold,
    From sky to earth it slanted:
And poised therein a bird so bold—
    Sweet bird, thou wert enchanted!

He sank, he rose, he twinkled, he troll'd
    Within that shaft of sunny mist;
His eyes of fire, his beak of gold,
    All else of amethyst!

And thus he sang: 'Adieu! adieu!
Love's dreams prove seldom true.
The blossoms, they make no delay:
The sparking dew-drops will not stay.
        Sweet month of May,
            We must away;
            Far, far away!
                To-day! to-day!'

-------
Samuel Taylor Coleridge (21 October 1772 – 25 July 1834) was an English poet, literary critic, philosopher, and theologian who, with his friend William Wordsworth, was a founder of the Romantic Movement in England and a member of the Lake Poets.  (eng.-wiki)

 

Песнь  Глюкозии,
или
Соловей Английскый (Славный Птах)

От солнца  шёл поток лучей,-
Я  наблюдал  в  умилии.
В них птах, английский соловей,
Парил как  бы в идиллии.

Нырял, всплывал, прильнув к струе :
Блестящ, как  солнце,  чист, искрист!
Глаза: как пламя,  златый клюв,
И тело:  аметист!

"Адьё! - пел птах,-  любовь  редка, -
Полна надежд людских дорога!
Цветенье  рощи - ненадолго,
Роса стекает, слёзы как  река.
О,  сладкий  май,
Не  умирай!
И  всё  ж: прощай!
Ай, ай! Бай-бай!   
.
.
.)


Рецензии