Томас Кэмпион Первая Книга песен 1613 - 5

Первая Книга песен (1613) – 5

На меня взгляни, Господь,
Утону в ночи ли я?
Пусть мою наполнить плоть
Светом благодать Твоя.

Мою душу в тишине
Ядовитый манит грех.
Странно множатся во мне
Мрак и мерзостность утех.

Ты очисть меня, чтоб мог
К алтарю, к Тебе припасть:
С кем Ты не был слишком строг –
Тот отверг земную страсть.

Прочь бежит восторг мирской,
Словно тень, лишь грянет свет;
Бесконечен только Твой
Нам подаренный завет.

Правда лишь в Твоих словах,
Будь ко мне, молю, добрей;
И, хотя я пыль и прах,
Вознеси меня скорей.


Thomas Campion (1567 — 1620)

First Booke of Ayres (1613) - 5

View me. Lord, a work of Thine:
Shall I then lie drowned in night?
Might Thy grace in me but shine,
I should seem made all of light.

But my soul still surfeits so
On the poisoned baits of sin.
That I strange and ugly grow,
All is dark and foul within.

Cleanse me. Lord, that I may kneel
At Thine altar, pure and white:
They that once Thy mercies feel,
Gaze no more on earth's delight.

Worldly joys, like shadows, fade
When the heavenly light appears;
But the covenants Thou hast made,
Endless, know nor days nor years.

In Thy Word, Lord, is my trust,
To Thy mercies fast I fly;
Though I am but clay and dust.
Yet Thy grace can lift me high.


Рецензии