Е. Евтушенко Память пер. на англ

                Е Евтушенко
                Память               
                Степи ковыльные,
                холмы могильные.         
                Сильные помнят -
                не помнят бессильные.
         
                Впасть
                в историческое беспамятство -               
                Муромцем быть
                без щита и без палицы…

                Впасть
                в историческое беспамятство –
                Это безвесельно,
                это беспарусно

                Можно любить без памяти
                женщину -
                только не Родину.
                Память завещана.
                ******** 
                Y. Yevtushenko
                Memory
              Feather-grass steppes,
                Many a burial hill - 
              Strong ones remember,
                Weak ones do not: have no will.

               To lose historical direction –
                Is to be a bogatyr
               Without a sword, a shield,
                Unfit for action.

               To lose historical direction –
                Is just to drift
                With no sails, oars,
                No action.

               You can forget yourself
                When deeply in love with a woman,
               But to love Motherland, discarding memory,
                Is surely to bury it.
                **********
      
               
               


Рецензии