Лiбаномантiя. Концепт-альбом. UA reserved

Вгору

Вгору здіймається дим від
Стосів паперів.
Навколо - чиїхось життів
Непізнані сфери.
Життя - лише дефіс
Між двома датами,
Але пульсує воно
Кольорами строкатими.
Вгору, ніби лоза, пнуться
Мої почуття до тебе.
Стос паперів горить,
Дим сягає неба.

Назовні

Те. що відбувається за цими стінами,
Не виходить назовні.
Люди мандрують своїми країнами
І не виходять назовні.
Всюди локдауни, блекаути,
Міста - мов інфузорії.
Ті, хто раніше мали
Сміливість кохати,
Не виходять назовні.
Забуті гасла love-парадів,
Тільки лікарні повні,
А з них вірші виходять,
Мов пара,
Назовні. Назовні.

Вправо

Коли зачіпають твоє,
Ти крокуєш вправо.
Коли забирають те, що у тебе є,
Ти крокуєш вправо.
І ти взірцево-показовий,
У тебе єдина примха:
Щоб чужі не заходили знову
В твою домівку.
Палає вогнище,
Вправо вітер дме,
Іскри тремтять у повітрі,
У них - минуле твоє.

Всередину

Коли вдихаєш аромат паличок,
Згадуєш про вічність,
Про медитативні вправи,
Незавершені справи,
Радість, нудьгу, відчай.
Мов хвиля, рухається постава.
Все розмите, метафоричне,
Тихо лунає мелодія мантри,
В серці розпускається квітка янтри,
Розумієш непевність і навіть даремність світу,
Від слів залишається вітер.

Вниз

Вниз,
Аж до найглибших тунелів,
До лабіринту Міноса,
Стікають наших голосів
Плюси та мінуси.
І гуркочуть метро,
Заводи,
А я шукаю підземний музей,
Щоб там побачити чисту воду
Ваших очей.
У них - найскладніші метафори,
П'янкі, мов вино із амфори,
І дим від ладану й камфори,
І загублені душі людей.

Вліво

Цією рукою
(Бо ближче до серця)
Пишуться вірші,
Пишуться тексти.
А потім будуєш якусь утопію,
В якій все нібито спільне.
Та чи це можливо?
Гаразд, утопісте,
Просто надай деміургії змісту.

Повільно

Повільно
Лине хмара,
І вона також з диму -
Тут вивергались вулкани,
Після них - прозорі зими,
А в них -
Нові символічні образи,
Що нагадують неба рани.
Так воно набуває досвіду.

Швидко

Швидко
І рвучко
Рухаються мотори,
І кожен автомобіль
Вартий свого словотвору,
Цей дрифт залишає сліди
У повітрі, на землі й воді,
Але ти не думай,
Ти просто дій.

09-12/02/2023


Рецензии