Моя тропинка

   И.Небеленчук   
Приїхала в село. Уже не вперше.
Була я тут раніше. Ось іду.
Криниця похилилася. Цеберце
Сумує одиноко на виду.
Вітало всіх і гамувало спрагу
Водицею із матінки-землі.
Вчувались в тілі сила і відвага.
А над будинками кружляли журавлі.
А попід деревом - забута лава –
Збиралась молодь, сміх лунав довкіл…
Пустує місце в спалахах заграви,
Ясмин, колись квітучий, спохмурнів.
Стежина, що веде на кладовище –
Бур;ян високий, чагарі бузку.
У квітах все буяло, нині свище
Лихий вітрисько на чиюсь біду.
А ось хатина низько похилилась.
Не чути хвіртки гомінливий спів.
Стоїть самотня, стиха зажурилась
І снить у мареві щасливих днів.
І тиша… Так гнітючо задзвеніла,
До болю душу стиснувши мою.
Було село красиве гомінливе.
Пустир довкола й запах полину.
Гірчить євшан і ріже болем очі.
Дроти гудуть, а в них нестерпний сум.
Та я іду завзято і охоче
В полоні туги й невимовних дум.
Спливуть літа, лиш буду пам;ятати
І ту криницю, лаву і той глід.
Мою стежину, що веде до хати.
Мою стежину – у дитячий світ.
***
Приехала в село.Уже не в первый раз.
Была тут раньше. Вот иду.
Колодец наклонился.Ведро
Грустит одиноко на виду.
Приветствовало всех и утоляло жажду
Водицею из матушки-земли.
Чувствовалась в теле сила и отвага.
А над домами кружили журавли.
А под деревом забытая лавка-
Собиралась молодёжь, смех звенел везде...
Пустует место в отблесках заката,
Ясмин, всегда цветущий, приуныл.
Тропинка, что ведёт на погост -
Трава высокая, заросли сирени.
В цветах всё было, а нынче свищет
Лихой ветрище на чью-то беду.
А вот и домик низко наклонился.
Не слышно калитки громкий скрип.
Стоит одинокая, тихо приуныла
Витает в мареве счастливых дней.
И тишина... Так удручающе звенела,
До боли душу стиснувши мою.
Было село красивое, галдело.
Пустырь вокруг и запах полыни.
Горчит евшан и режет болью глаза.
Провода гудят, а в них невыносимая грусть.
Но я иду бодро и с охотой
В плену тоски и не высказанных дум.
Пройдут года, лишь буду помнить
И тот колодец, лавку и тот боярышник.
Мою тропинку, что ведёт к дому.
Мою тропинку - в детский мир.
***


Рецензии