Дакелчето бенджи - треньор

Автор: Генка Богданова

Привет, приятелю далечен!
поздрав приеми сърдечен!
Днес за баба ще ти пиша,
мъките й ще опиша.
Все мечтае мойта баба
да е стройна, да е слаба
и отново да прилича
на предишното момиче-
тъничко като фиданка
и с пола като камбанка.
Ала ще ти кажа вещо,
че това е трудно нещо.
Неусетно се пълнее,
ала трудно се слабее.
За проблема доктор пита.
Сто рецепти тя опита,
билки си вари горчиви,
скита из горите диви
да събира боровинки
и тръпчивите глогинки.
“Лапи” от синап си слага,
с кал лечебна се налага,
в сауна се изпотява -
да отслабне се надява.
Но стрелката на везната
все към цифрата позната
и омразна се навежда.
Баба с ужас я поглежда:
- Божичко, отново СТО!
Като бухнало тесто
съм ужасно  напълняла!-
шепне баба пребледняла.
И отчаяна горката
тръгна бързо към реката.
Притесних се аз ужасно:
„Ще се дави, туй е ясно!
Но какво, какво да сторя?
тази лудост да преборя?”
И затичах подир нея
както само аз умея:
- Чакай! Чакай, мила бабо!
Ако искаш да си слаба,
да си с модата във крак,
моля те, опитай пак!
Потренирай и със мен!
Започни от този ден!
Ето моята програма,
в нея, бабо, грешка няма:
Сутрин раничко ще ставаш,
няма да се излежаваш.
Преди обед ще копаеш,
после с мен ще поиграеш.
Докато настъпи мрак.
няма да подвиваш крак!
Ще се гоним из полето,
ще прескачаме дерето,
после, и дъхът да спира,
ще изкачваме баира
докато се измориш
и добре се изпотиш.
След като така загрееш
с хладен душ ще се полееш.
После пък с вода гореща
ще вечеряш ти на свещи.
А закуската голяма
ще си я похапнем двама.
За обяд   пък - зеленчук:
зеле, моркови и лук…
Съгласи се, слава Богу!
Аз пък наблюдавах строго
да изпълни правилата
и режима на играта…
Минаха се две недели,
с десет килограма цели
видимо отслабна баба.
Е, не е фиданка слаба,
ала и така я бива.
Вижда ми се по-красива.
Дадохме си отдих кратък,
но с режима по-нататък
в други ден ще продължим
и проблема ще решим.

Но за днес това ти стига.
Ето, слънцето се вдига,
а до обед съм зает.
Чао, Рики мой напет!

Твоят Бенджи-декел славен
и треньор на баба славен.















































/


Рецензии