Враг не дремлет

Вораг не дрэмле

Якуб Колас ( Константин Михайлович Мицкевич  1882-1956)

Стань, глянь на захад, паслухай:
Чуеш ты шум патайны?
Чуеш, як ворага глуха
Сунецца ценем разруха –
Постаць пажараў,  вайны?

Слухай – на ўсходе далёкiм:
Чуеш, як вые шакал?
Злодзей разбойнiцкiм крокам
Лезе i на вiдавоку
Правiць крававы свой шал

Чуеш, як ляскаюць косцi?
Голад вандруе ў паход,
Лiха няпрошанай госцяй
Ходзiць, аслепшы ад злосцi,
Ладзiць пусты карагод

Чуеш ты – гар`ю дыхнула,
Бачыш ты – пыл i iмжа?
Цень паўстае Калiгулы,
Бой барабаннага гулу
Коцiцца з-за рубяжа

Прошласцi смродныя трупы
Пошасць па свеце нясуць
З жорсткай развагаю, тупа
Нiшчаць сядзiбы, халупы,
Супраць жывых паўстаюць

Бродзяць зладзюгi cукрыта,
Шпегi i зграi начнiц,
Змовы вядуць ядавiта,-
Слiнай шалёнай разлiта
Злоба замежных сталiц

Ткуць на нас ворагi сецi,
Зброю куе на нас зброд,
Цесна iм з намi на свеце:
Сонца iх нашае слепiць,
Гне iх наш росквiт, узлёт

Падаюць гнiлi падпоры –
Часы паклалi cвой знак,
Чуюць пагiбель пражоры:
Гаснуць iх сонца i зоры,
Тоне ў iмгле iх маяк.
------------------------------

Враг не дремлет


Стань, глянь на запад, послушай:
Слышишь ты шум потайной?
Слышишь, как вражески глухо
Сунется тенью разруха –
Постать пожаров, войны?

Слушай – на Дальнем Восходе:
Слышишь, как воет шакал?
Злыдень разбойничьим шагом
Лезет и раком, и боком,
Правит кровавый свой шал

Слышишь, как ляскают кости?
Голод шагает в поход,
Лихо непрошенным гостем
Ходит, ослепши от злости,
Водит пустой хоровод

Слышишь ты – гарью дохнуло?
Видишь ты – пыльная мгла?
Тень восстаёт Калигулы,
Бой барабанного гула
Катится от рубежа

Прошлого смрадные трупы
Напасть по свету несут
Жёсткою поступью, тупо
Бурят усадьбы, халупы,
Против живых восстают

Бродят злодеи укрыто,
Дряни, шпионы ночниц,
Козни плетут ядовито,-
Слюно`й шалёной разлита
Злоба враждебных столиц

Ткут на нас недруги сети,
Бронь выковал на нас сброд,
Тесно им с нами на свете:
Солнце Отчизны их слепит,
Гнёт их расцвет наш и взлёт

Падают гнили подпоры,
Время подало свой знак,
Чуют погибель прожоры:
Гаснут их солнца и звёзды,
Тонет во мгле их маяк.


Рецензии
На это произведение написаны 2 рецензии, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.