Тетка Варшава, дядька Киев!
Велику державу ми мали слов'янську.
Велику й могутню, але хлібороби
Для панства-дворянства були, як мікроби.
Збирали податки, чи, радше, побори,
Прислужники ваші - тхори-крохобори.
Але гуртувались пригнічені люди,
За зброю хапались і бились у груди.
Та на противагу таким відчайдухам
Пани вербували приватні потуги.
Зчинялися бійки, спалахували повстання,
Кров воїнів вільних лилась не востаннє.
Зволожена нею земля Українська,
Й ворожою кров'ю ворожого війська
Умита й полита вона дуже рясно,
Тут Річ Посполита зазнала поразки,
І орди чисельні жорстоких народів
Зустріли пекельний і мужній тут спротив.
Тривали змагання,і війни тривали,
Вели на заклання нас і таврували.
Скидали ярмо ми і знов одягали,
І орди жорстокі нові прибували.
У еру сучасну, годину новітню,
Країно нещасна, ти знову розквітла.
І знову на тебе посунули орди,
Та лицарі степу зустріли їх гордо!
Надходили орди за наші провини,
І знову, вже вкотре, (Це нам не в первину)
Насунули хмари над нашими нивами,
І вибило градом наш труд кропотливий.
Дарує нам доля останню можливість
Закон християнський в житті нашім втілить,
Створити суспільство без панства, без рабства,
Й політику світську вести без нахабства.
Свидетельство о публикации №122091506852