Еще будет весна... Янка Купала

Яшчэ прыйдзе вясна

Не пужайся, што здрадныя хмары
Неба ўслалі з канца да канца,
Што свае цемната ўнесла чары,
Закружыўся груган над папарам:
Яшчэ прыйдзе вясна!

Не пужайся, што лісць пажаўцелы
Лес скідае з канца да канца,
Дый не чуць птушак пеўчых дзень цэлы,
Прашмыгне толькі заяц нясмелы:
Яшчэ прыйдзе вясна!

Не пужайся, што бедная ніва
Апусцела з канца да канца,
Што мужыцкай рукой нешчаслівай
Неужоннае скончана жніва:
Яшчэ прыйдзе вясна!

Не пужайся, што вольныя сілы
Ў путах дрэмлюць з канца да канца,
Што насільства ўсю праўду здушыла,
Што смерць густа капае магілы:
Яшчэ прыйдзе вясна!
Яшчэ прыйдзе!..

1908


Не печалься, что сизые тучи
Бродят по небу -
Нет им конца.
Тьма окутала землю неволей…
Закружит еще ворон над вспаханным полем:
Еще будет весна!
      
Не печалься, что лист пожелтелый
Сбросил лес уже до конца.
И не слышно птиц певчих день целый,
Прошмыгнет только заяц несмелый:
Еще будет весна!

Не печалься, что скудная нива
Опустела уже до конца,
Что мужицкой рукой терпеливой,
Последнее собрано жниво:
Еще будет весна!

Не печалься, что вольные силы
Не проснулись еще до конца,
Что в отчаянии  правду сгубили…
Что смерть часто копает могилы...
Еще будет весна!
Еще будет весна!

1908, пер. с белорусского 2019


Рецензии