Герой

Герой антиутопічної прози
Та сучасної новинної хроніки
Ховає свою тінь
У книжковій крамниці.
У сумирності статики,
Під сурмами часу,
З насурмленими очима
Вона читає його біографії -
Спочатку офіційну,
Потім неофіційну,
А потім бульварно-вульгарно-критичну.
Тінь колихається від вітру
В химернім танці,
Поки він здійснює свої подвиги.
Краса вчинків
Та загадкова бездіяльність.
Тінь, гортаючи сторінки,
Роздмухує ворожнечу
Та вигадує для нього нові легенди,
А потім, покидаючи крамницю щовечора,
Лишає на столі ікебану
З книг.
Він дивиться в світле майбутнє,
У майбутнього від його погляду
Стигми та опіки,
А тінь занотовує,
Скільки разів він сьогодні посміхався.
Тінь також може думати про нього негативно-іронічно-критично,
Але він ніколи не позбудеться її,
Бо в століттях закарбовані
Його одвічно героїчна природа
Та мінливість тіні,
Яка нагадує лілію Бурбонів.
Сумна правда полягає в тому, що герої завжди намагаються
Відкидати свої тіні якомога далі.


Рецензии