було важко нам - буде важче

Ох, як важко, жагуче важко,
Гірко дихати в кабалі.
Ох ти, пташко, питима пташко,
Височінь знайшла на землі.


Підмінили блакить на чорне
Визволителі - вороги.
Навіть місяць - сріберний човник -
Скутий міцно у кандали.


Чорне небо, земля і очі,
Чорні ниви і чорні дні.
Бачиш, Отче, Небесний Отче,
І церкви твої неживі.


Озвіріла, страшна навала
опоганює чорнозем.
Ох, як зорі занудьгували,
коли небо шкребуть ножем.


Покоритися? В рабстві паче
із мерзотником на чолі ?
Було важко нам, буде важче.
Годі дихати в кабалі.


Як одвіку іще не вмерли,
ще пак звісно і не помрем.
Від Чернігова - до Говерли
привітаєм царя свинцем.


Від Гостомелю і до Ялти,
за шитвом живини калин
повертатись синам до хати,
хочби той хизувався скін.


Рецензии