Роберт Рождественский Песни для Штирлица

O далекой Родине
Прошу я: хоч ненадовго,
Біль  ти мій, залиші  мене.
Хмарою, сизой хмарою
Ти полети  до мого дому,
ЗвідсИля до мого  дому.

Берег мій, здайся вдалині
Краєчком, тонкою лінією.
Берег мій, берег лагідний,
Ах, до тебе, рідний, доплисти б,
Доплисти  хоча б в майбутньому.

Десь у далечі, десь у далечі
Грибні спадають  дощі.
Просто над рекой у малім саду
Дозріли вишні, досягая землі.
Десь у далечі в пам'яті моїй,
Зараз дитинство теплЕ,
Хоч пам'ять сховало
Крижинами та снігами.

Ти, гроза, напої мене,
Доп'яна, та ж не до смерті.
Ось  і знову, як в останній час,
Дивлюся я на небо,
Відповідь там начЕбто…

Мгновения
Зневажати секунди не резон.
Настане час, прийдеш ти до свідомості,-
Свистять вони, як кулі біля скрон,
Миттєвості, миттєвості,  миттєвості.
 
Миттєвості спресовані в роки,
Миттєвості спресовані в століття.
І я не відризяю  все ж таки,
Де першая миттєвість, а де вітці.

Миттєвість кожна має  аргумент,
Свої дзвони, своє має забарвлення
Вони ганбять когось   відзразу вщент,
Несуть  безслав'я,  декому  ж прославлення.

З миттєвостей мізерних дощ стіка:
Тече з небес вода  самой будденості.
Ти можеш майже  півжиття чекать
Дарма вияв доконченой миттєвості.

Прийде ж вона, велика, як ковток,
Ковток води до спраги невтоленноі.
А взагалі, тримай обовьязок
Від першої миті аж до кінцевої.


Рецензии