Анатоль Сыс. Отпустите меня, Куропаты...

***
Отпустите меня, Куропаты,
— обещаю, скоро вернусь.
Подойду только к старой хате,
на детей взгляну, на жену.
Да, я с пулей в башке. Я помню,
что за вахту теперь несу.
Крошкой каменною заполнен,
чтобы плакать в этом лесу.
Но ведь нужно засеять поле.
Я же пахарь, а там земля!
Отпусти меня, смерть, на волю:
я работать, а не гулять.
Пуля будет в залог, а сам я
журавлиной тропой — домой.
Обниму на пороге маму —
пусть подумает, что живой.

               

                Анатоль Сыс

             ***

Адпусціце мяне, Курапаты,
нават з куляю ў галаве,
да дзяцей, да жаны, да хаты.
Як там бацькаўшчына жыве?
Як там сад мой? Абрыдлі сосны,
нават камень не ўлежыць ніц.
Я вярнуся, такі ўжо лёс мой –
плакаць жвірам з пустых вачніц.
Адпусціце мяне да хаты.
Як жа так – прапусціць сяўбу?
Я ж да смертухны быў аратым,
я ж прашуся не на гульбу.
А ў залог вам пакіну кулю,
і – дадому, у Журавы!
Зайду ў двор, абдыму матулю,
пацалую, нібы жывы.


Рецензии