Тога

Під тогою - туга.
Під білим з фіолетовим - гнів, біль, потрясіння.

Тоги не мають торкатися плебеї.
Не - ма - ють.

Знак чужої (її)
Недосяжності
Проти сили їхнього
(праведного?)
Гніву.

Там, де зупиняються колісниці,
Гладіаторам не захистити
Патриціанку,
Бо вона принесла золото
До храму,
До пихатих жерців,
А не до фортеці гладіаторів.

Під тогою - пекельний сум,
Випалена земля,
Містична порожнеча,
Але якщо хтось із плебеїв
Торкнувся тоги,
Юпітер вкриє громом
Та блискавкою
Все - від нетрів, де живуть плебеї,
До виплеканих ними полів.

Під тогою -
Кара,
І плебей, вийшовши з-під хмелю,
Збожеволіє -
Спалить свої угіддя,
Вкраде з храму приладдя для дівінації
І дивитиметься на річку По
Так довго,
Щоб врешті-решт побачити в потоці води
Тонку фіолетову лінію.


© Марина Чиянова


Рецензии