Падение Константинополя

Стихли в місті сміх і спів,
Сам султан осаду вів;
Сльози Греції гіркі,
Папа не подав руки.

Костянтин Палеолог
Вів останній монолог;
Чули стіни молитви
Проти крові пролитви.

Боронився Рим, як міг,
Та біді не запобіг;
Мури дужі хоч були,
Від гармат не вберегли.

На світанку пліч-о-пліч
Відбулась у місті січ;
Християн мале число
Довго бою не знесло.

Імператор у бою
Голову поклав свою,
Не беріг свого життя -
Був з народом до кінця...

І грекинь біляві пасма
Кров заплямувала рясно,
І в церквах стояли коні,
Рясно плакали ікони.

І остання цитадель
Не спасла своїх людей,
Наче уві сні страшнім,
Помирав у муках Рим.

P.S. І над світом православним,
       І хоробрим, й дуже славним,
       Нависла нова загроза
      (Європа позирала скоса).


Рецензии