IX Polemika z Budda

IX POLEMIKA Z BUDDA
Buddo wtajemniczony zwykloscia!
Ilez razy czytalam te wyjatkowe slowa
ze tu i teraz jestes jedynym szlachetnym
wobec ziemi, nieba i wszystkiego co jest
I kilkakakrotnie jakby cos z tego rozumialam
majac rozne niejasne wobec nich odczucia
a nawet czasem bawila mnie jakby ich zuchwalosc
Dzisiaj jako ze waza sie losy spraw w bezposredniosci
mysle tak ze skoro poczules pustke calego swiata
wiec i jego pelnie i zycie- wlasnie w pojedynke
z przeczuciami wszystkich jego mozliwosci i pracy
swiatlych drog czlowieka i czystej niezmierzonosci:
To sobie teraz radz z jego trescia i ciezarami lat
i korelujac terazniejsze szukaj konsensusu wspolnoty
rozrzadem rozleglosci sie prezentuj abys przetrwal
Spogladaj wietrznym sumieniem koniecznego zestroju!
24.08.2021
***
HPD


Рецензии