настрiй

настрій б'ється об стіни дому,
виходить на вулицю,
ринкова площа заповнена наполовину,
друга частина залишається для того, щоб дихати,
я шукаю не то бліді рожеві, не то пурпурові  пелюстки на фоні смарагдового листя, розмитого сонцем, і знаходжу його,
це багате суцвіття широколистяної гортензії,
очі впиваються в переливи кучерів, зачіпляються за них поглядом і не відпускають,
поки не отримують їх,
поки вони не опиняються у моїх руках — крихкі паростки непростої краси, земні чуда, затаєні сходи витонченого мистецтва жити — жити, як живуть вони — ідеальні у своїй смиренності діти бога, —
боже,
чому ж так хочеться на острів,
скажімо грецький, чи італійський.
Грецький — більш вичавлений з давності, італійський — менш,
вони, як гірка олива, що вигрівається їх сонцем, стає зморшкуватою, коли перетримається на гіллі,
цей аромат терпких століть стоїть в повітрі,
він не змивається ніяким дощем, не розноситься ніяким вітром,
він в'ївся в стіни, в бруківку,
в повітря, наче воно таке ж стале і тверде,
як історія цих кам'яних віковічних пам'яток,
що нагріваються і водночас ховать нас від спеки,
бо збудовані широкими,
щоб тримати в собі віки ту терпкість бути такими,
як мій сьогоднішній настрій,
заволоділа квітами,
але
він залишається незмінним

10.11
31/07/2021


Рецензии