Шахмардан Агакишиев. Дороги пыльные Отчизны

Дороги пыльные Отчизны...

Милы дороги пыльные Отчизны,
Я чувствую, идя по ним босой:
Я  человек земли своей, и трижды
Мне свята пыль дорог земли родной.

Под солнцем, в час полуденный, палящим,
Достав лепешку и овечий сыр,
Сев у моста, в тени дубов шуршащих,
Вглядевшись в даль, умчусь в далёкий мир.

Вглубь всех "семи слоев" земли, дороги
Пропитаны горячей кровью дедов.
"Семь ярусов" небес над ними эхом,
Сынов взывают к торжеству, к победе.

От них ночами дивный свет исходит,
Свет матерей, заждавшихся вдали,
По ним влюблённые пути находят,
Чтоб их сердца друг друга обрели.

От Каспия по ним до гор Шахдага
Без устали пешком пройти готов,
Чтобы взлетев орлом над полумраком,
Зарю рассеять среди облаков.


          *****

Ватандаин руг авай рекьер...

Заз Ватандин руг авай рехъ масан я.
Кьец1ил к1вачер акьадамаз накьвада
Заз чир жезва зун и чилин инсан я,
И руквада рик1из паквал аквада.

Нисин бере авахьдамаз цавай ц1ай,
Хипен ниси хьран фуни акъудна
Ацукьда зун таран к1аник мукьув гвай,
Вил рекьеваз завай хиял къакъудна.

И рекьерин "ирид к1аник" бубайрин
Ивидалди йигар хьанвай ц1ай гала.
И рекьерин "ирид винел" рухайрин
Женг ч1угуниз эвер гузвай "гьай" ала.

И рекьери йифериз пак экв гузва
Вичин багъри яргъа авай дидейрин.
И рекьери рик1ериз пак рехъ гузва
К1ани гада вилив хуьзвай бикейрин.

Кас гьуьлелай кьакьан Шагьдин синерал
Яхъ фида зун и рекьерай, галатдач,
Аран патай лекь элкъвезвай винерал
Пакаман Рагъ тухуда за, йиф тадач.

Шахмардан Агакишиев


Рецензии