Be my shade

in this night fern will bloom with marvelous blossoms
in this night the home-spirits are gonna come home
clouds from the north, wind from the west--
that means soon the witch will waive me on

i am living in expectation of miracle, like a holstered gun
like a spider in spiderweb, like a tree in desert
like a black fox on the run
i'm cold in this hall, cannot open doors:
keys are with fat lady, and she still hasn't sung!

i was running away through the spyglasses
from the children's frightened eyes
i wished to get it on with the mermaid,
but didn't know how, alas!
i wished to turn into a tram and ride right into your pane
wind is blowing from suburbs, but we now don't care
wind is blowing from suburbs, and we do not care!

please, be my shade, my screechy step
my Palm Sunday, my sunshine through rain
please be my Deus, my birch tree juice,
electric sluice and crooked gun stem
i am the witness that you are the wind
you blow in my face and i just laugh
i don't want to part with you without a fight
as long as i keep coming into your dreams
PLEASE BE MY SHADE!

how wonderful is it to dance on the coals,
for those who's like tar from the pines
how wonderful is to pour milk on the young bods
how wonderful to be a tram and ride right into your pane
wind is blowing from suburbs, but we now don't care


Сплин – Будь моей тенью

В эту ночь дивным цветом распустится папоротник,
В эту ночь домовые вернутся домой,
Тучи с севера, ветер с запада –
Значит, скоро колдунья махнёт мне рукой.

Я живу в ожидании чуда, как маузер в кобуре,
Словно я паук в паутине,
Словно дерево в пустыне,
Словно чёрная лиса в норе.

Холодно мне в горнице, двери не откроются –
Ключи у рака, а рак на горе.

Я бежал сквозь подзорные трубы
От испуганных глаз детей,
Я хотел переспать с русалкой,
Но не знал как быть с ней,

Я хотел обернуться трамваем
И въехать в твоё окно,
Ветер дует с окраин, нам уже всё равно,
Ветер дует с окраин, а нам всё равно.

Будь моей тенью, скрипучей ступенью,
Цветным воскресеньем, грибным дождём,
Будь моим богом, берёзовым соком,
Электрическим током, кривым ружьём,
Я был свидетель тому, что ты ветер.
Ты дуешь в лицо мне, а я смеюсь,
Я не хочу расставаться с тобою без боя,
Покуда тебе я снюсь –
Будь моей тенью.

Хорошо танцевать на углях тем,
С кого, как с сосны смола,
Хорошо поливать молоком юные тела,
Хорошо обернуться трамваем и въехать в твоё окно,
Ветер дует с окраин, нам уже всё равно,
Ветер дует с окраин, а нам всё равно.


Рецензии