За мотивами роману П. Загребельного Eupraxia

Ховає легенду
В м'якій оксамитовій  сукні,

І мчить поза шляхом,
Навколо слова недоступні,

І тільки щоденно,
Долаючи всі перешкоди,

Злітає у вирій
Своєї примхливої вроди.

Ця жінка - це доля,
Її не розтяти, не вбити,

Ця жінка - це спомин,
Це жовтогаряча молитва,

Її світлі очі -
Таємна та віддана ласка,

Квітки незнайомі
Та річки грайливої пастка.


*Написано в день музеїв  та на згадку про неймовірно талановитого та величного українського прозаїка, хронікера, дослідника Павла Загребельного.

Роман "Євпраксія" вийшов друком в 1975 р. та є зразком якісної, насиченої барвистими художніми засобами та глибокими образами української історичної прози.


Рецензии