nettle shirt

how much i roamed, how much i wheeled
how many shoes i had worn for free
but i never met those who would just like that
fix a drifter's shoes free of charge and tax

i have greatest luck with the calendar
drifters always live, imagine, under holiday star
red is sunny disk at the day's sunset
that means i will tomorrow one more weekend

i will sew me a shirt out of nettle leafs
so that my body never breaks a sweat or itch

all the lands i roamed, all the lands i wheeled
on my shoulders i wore rains like coat's sleeves
but i never met on a single path
one whose singing would best the nightingales

where will i set my home, i've not decided yet
but it won't have a lock, imagine! that i surely bet
in that home a hearth will forever blaze
but i doubt you could imagine doors without keys!



Бродяга (Рубаха из крапивного листа).Музыка В. Черницкого
Слова В. Большакова

Сколько я бродил, сколько колесил,
Сколько башмаков даром износил.
Только не встречал тех, кто просто так
Задарма чинил башмаки бродяг.

Мне с календарем очень повезло.
У бродяг всегда, представьте, красное число.
Красен солнца диск на закате дня.
Значит выходной, представьте, завтра у меня.

Я сошью себе рубаху из крапивного листа.
Чтобы тело не потело, не зудело никогда.

Где б я не бродил, где б не колесил,
Все плащи дождей на плечах носил.
Только не встречал по дорогам я,
Тех, кто б даром пел лучше соловья.

Где поставлю свой дом - не решил пока.
Только будет он, представьте, вовсе без замка.
Будет в доме том полыхать очаг,
Только где уж вам представить дверь, да без ключа?

Я сошью себе рубаху из крапивного листа.
Чтобы тело не потело, не зудело никогда.


Рецензии