Empress

dearest empress, do you remember how we built home:
it was all good but never settled in;
so many years weaved with silver over snow,
but touch of acid we feared like sin.
so many years
we sung til the last rooster crowed
sung but never dared to say:
oh empress,
if you wanted not friends but foes--
who could ever turn you away?

so why do we
even now are drinking this mud
scratching the devils by sides
haven't we been told
that mourning won't come in its stride
weren't we promised that the load will be light?
so enough, did we built that home in vain--
not our fault it's not settled in
but now we
know how it is with silvery frame,
let us see if acid fits in..


Akvarium, Государыня

Государыня,
Помнишь ли, как строили дом -
Всем он был хорош, да пустой;
Столько лет
Шили по снегу серебром,
Боялись прикоснуть кислотой;
Столько лет
Пели до седьмых петухов,
Пели, но боялись сказать.
Государыня,
Ведь если ты хотела врагов,
Кто же тебе смел отказать?

Так что же мы
До сих пор все пьем эту дрянь,
Цапаем чертей за бока?
Нам же сказано,
Что утро не возьмет свою дань,
Обещано, что ноша легка;
Так полно, зря ли мы
Столько лет все строили дом -
Наша ли вина, что пустой?
Зато теперь
Мы знаем, каково с серебром;
Посмотрим, каково с кислотой...


Рецензии