Do poety CKN

DO POETY CKN

Co zrobilbys dzis posrod nas
i jakiej uzyczylbys metafory
wyprowadzajacej na niebosklony
wysluchan i podszeptow absolutu
dzielacego sie juz moze troska o swiat?

Co myslalbys dzis-Ty niedoscigniony
gdy oparcie zbawczych stop nie jest
nie tylko swobodniejsze-rozleglym
ale z ducha erozji spraw bardziej
niedogodne niz kiedykolwiek bylo?

A powiem ze nie-ludzi ktorych kazales
sie obawiac chyba juz jest wiecej niz
tych zlych- u ktorych brud jeszcze
rozpoznawalny odrzucony byc moze
i nie zawsze sie dobrze czuja w liberii...

Nie watpie jednak ze skoro rownales swe
istnienie z przedwiecznym czasem
bedac trudem poetyckim jemu bliskim
i arcy-subtelnym i skrytym poslannikiem
przyzwalbys i dzis wszystkich na biesiade
zbudowanie przywolujac rozkazu poezja
a nia w kregu krzeszac-odrodzenie dziejow

10.03.2021
***
HPD


Рецензии