Co mozesz poradzic

CO MOZESZ PORADZIC
Co mozesz poradzic
na te nieogarnialnosc
i nieobliczalnosc swiata
ktory bywa nawet i obecnie
nadal zawrotnie zaskakujacy
Wezmy chocby  tylko ta jedna
nie tak odlegla w czasie
wizyte w szkole muzycznej
prawnuka Ryszarda Wagnera
Ten bowiem niczym Salieri Mozartem
zdawal sie byc smiertelnie dotkniety
geniuszem muzycznym slynnego pradziada
co ujawnila wyraznie demonstrowana opowiesc
wobec admirujacej kompozytora mlodziezy
Swiadectwo ksiazki ktora napisal gorliwie
mialo wszystkie cechy nowoczesnego mitu
puszki Pandory wraz z jej wiecznym pietnem
bo poprzez zapoznanie z gesta zawartoscia
mial byc raz na zawsze zlikwidowany hart
i caly splendor pracowitosci tworczego zycia
oraz przelomowosci jakze genialnego dziela
Na swiecie zawsze cos zaskoczy nawet dzisiaj
i zatem niemal wypada zazdroscic kontrsztuki
naturalnych gestow amerykanskiego kina
w ktorym wybitnosc innych sie wytrzymuje
goniac ja swa nieograniczona mysla
walczac ze zlem w sposob najmniej widoczny
a jeszcze przydajac wlasnej niewygodzie
niewiarygodna moc czegos aspirujacego
suwerennego wlasnym swiatlem przeistoczenia
28.03.2021
***
HPD




 


Рецензии