obeying you? you must be really mad!
i only will obey the Will of Lord!
i don' want to be quivering or hurt
to me, a husband's hangman and in home i'm jailed
but can you see that i have come myself
December was at birth and winds in fields would blow
and yet it was so bright here in your thrall
while from outside the window's watched by haze
like bird that throws itself at see-through glass
its body trying to escape the winter's shrills
and red blood on white wings leaves stains
now there is joy in me and peace
farewell, my quiet, my forever dear
for letting pilgrim in without jeer
Анна Ахматова
Тебе покорной? Ты сошел с ума!
Тебе покорной? Ты сошел с ума!
Покорна я одной Господней воле.
Я не хочу ни трепета, ни боли,
Мне муж - палач, а дом его - тюрьма.
Но видишь ли! Ведь я пришла сама;
Декабрь рождался, ветры выли в поле,
И было так светло в твоей неволе,
А за окошком сторожила тьма.
Так птица о прозрачное стекло
Всем телом бьется в зимнее ненастье,
И кровь пятнает белое крыло.
Теперь во мне спокойствие и счастье.
Прощай, мой тихий, ты мне вечно мил
За то, что в дом свой странницу пустил.
Свидетельство о публикации №121031609627