Пiсня гайдукiв Карагеоргiя

Історична довідка:

Карагеоргій (Георгій Чорний) – легендарний сербський ватажок, борець за незалежність Сербії проти османського поневолення. Організоване ним антитурецьке повстання було підтримане російським царем Олександром I (російсько-турецька війна 1806-1812 рр.)


«На небі Бог, а на землі Росія»
Сербське народне прислів’я


Під злим ярмом турецької неволі,
Не день, не два – п’ятсот нестерпних літ,
Конаємо, ллючи кривавий піт,
Голодні, і зацьковані, і голі.
Але в серцях ще жевріє надія –
За Сербію благаємо Христа…
І шепчуть наші змучені вуста:
На небі Бог, а на землі Росія!

Настане час – земля святого Сави*
Підніметься із попелу руїн!
Не підемо до турків на поклін!
Розплатимось за звірства та розправи!
Під владою султана-лиходія,
Під шаблями пашів та яничар
Доволі скніть! За нас – російський цар!
На небі Бог, а на землі Росія!

Утішно вірить кожному гайдуку –
З Росією ми браття навіки!
Славетні імператорські полки
Простягнуть нам свою братерську руку!
І збудеться найбільша наша мрія –
Османські пута скинемо із рук!
І пронесеться вільним краєм гук:
На небі Бог, а на землі Росія!


*Архієпископ Сава – один із найбільш шанованих у Сербії святих.


Рецензии