Авиапесня. Д. Загул

Дмитро Загул.

(1890-1944)

Правьте звёздные пилоты,
В вязком воздухе-стекле,
К солнцу проводя полёты,
Прах отринув на земле.

Протекайте с буйным ветром,
Рыцари свободных крыл,
Заревым развейте светом,
Гаснущий сердечный пыл.

Будущности бьётся жажда,
В покорителях высот,
Отзовётся в сердце каждом
Ваш стремительный полёт.

За межою, за пределом
Вражий выстроен ранжир*,
Будьте чутки, будьте смелы,
Охраняя братский мир.

Что для вас межи-границы ?!
Что вам реки и моря,
Красно-пламенные птицы,
С вами-вольная земля !

*

*(ранжир: построение  солдат в шеренге по росту).

Пливіть, полумінні пілоти,
В повітрі – плинному склі –
До сонця до зальоти
З півсонної землі!

Линьте з леготом-вітром,
Своєвільні лицарі мрій, –
Розвійте прозорим повітрям
Попіл серця старий!


 На вас майбутні надії, –
На вас, герої висот,
В кожному серці зоріє
Ваш понадземний льот.

Шикуються сили ворожі
За тином колючих дротів…
Будьте всі насторожі!
Вартуйте волю братів!

Що вам границі-кордони?!
Що вам ріки й моря?!
Вільні птиці червоні,
Під вами вільна земля!


(ІЗ ЗБІРКИ “НАШ ДЕНЬ”, ЖОВТНЕВИЙ ВИХОР. Київ, 1923 р).


Рецензии