Насправдi слiв у свiтi набагато бiльше...

Насправді слів у світі набагато більше,
                ніж у найбільших словниках,
тому що слова – це справжнє життя,
  а словники – це лише папір, хоча і  справжній.
Порятунку, захисту – і навіть щастя –
                ми часто шукаємо саме в словах,
бо слова промовляють люди,
                а з людьми – завжди і легше і краще.

Словники можуть збагатити і збагачують, –
    наприклад, синонімами – наш словарний запас.
Там ще антонімів сімейство чимале
     і яскраві приклади з класичної літератури.
Але у словниках не знайти відповіді,
                як те чи інше слово вплине на нас,
котру саме емоцію викличе інтонація,
    з якою хтось наспіває синонімічний ряд
                зі словникової партітури.

І, зізнаймося, кожен знає бодай одну людину,
         яку хочеться замінити словником – у щирості мить.
Тому що людина говорить дуже яскраві слова
       тим тоном, що починаєш мовчки зазирати їй у вічі
і міркуєш: спитати чи не спитати, чи знає
             співрозмовник, як від слова часом серце болить.
А потім розумієш, що краще – промовчати і взяти з полиці,
              тільки не словник, а книжку,
                де знайомі слова складені у знайомі вірші...


Рецензии