А. Э. Хаусмен. Эпитафия наемной армии

А.Э. Хаусмен.  Эпитафия наемной армии


Небо висло, подкошенное динамитом,
Мир под ним лишался канвы,
Но вот эти встали, как должно наймитам,
Получили деньги, и лежат мертвы.

Их плечи Небо попридержали,
Не расползлись Закона швы;
Что Бог оставил, они защищали,
Их сбережения тратить живым.




A.E. Housman.   Epitaph on an army of mercenaries.

These, in the day when heaven was falling,
  The hour when Earth's foundations fled,
Followed their mercenary calling
  And took their wages and are dead.

Their shoulders held the sky suspended;
  They stood, and earth's foundations stay;
What God abandoned, these defended,
  And saved the sum of things for pay.


Рецензии