Parsifal

PARSIFAL
Co urzeklo mnie niegdys
w tym prostym duchu-
ktory zwyciesko swiat
soba konfrontuje
-bo z ponad czasu
rycerza ktory
posrod gaszczu
dobrego i zlego
wykryl porzadek
progresywnego przejscia
i w nim dostapil
tajemnicy udzialu...
Lecz dzis jakiego
by trzeba Parsifala
gdy miesza sie w przezyciu
cala zawartosc rzeczowa
i jesli walcza o swoje
personalne dyktatury
popychane energia pet
i zachet niegdysiejszych umow
hamujac to co laczne dla ludzi
w przyziemnej wiezi ciemnosciach
A w ten sposob wszystko juz stroni
od krysztalowych splotow i struktur
zawsze czujnej i swiatlej wiecznosci
I co bedzie jesli czarnej magii Klingsorem
jest juz kazdy z wyksztalconego tlumu
zwiedziony anonimowa magia elektroniki
i betrosko zlowieszcza szybka korzyscia
Mozna dalej pytac dociekajac
czy Kundry nadal jest kobieta
a moze to sie rowniez zmienilo
i nie chodzi o brak wspolczucia
czarodziejskie uwiedzenie
a zmacona inaczej intuicje istnienia
A pytanie moze sie tez znalezc
czy aby ran po ostrej  wloczni
nie trzeba juz samemu kurowac
a moga ich troche jeszcze podrzucic
ci co nie chca byc na sluzbie
sprawdzalnych wysilkow i czynow
Czarow ziemi zbuntowanej wietrznie
nie pokonuje sie wlasnymi silami
mysl kazdego moze juz przeciez dosiegac
tesknoty do ciaglosci i poszukiwania mocy Graala
Wtedy uda sie wiedziec jak odzyskac wlocznie
tysiacem zrecznych gestow walki rozpoznania 
i jak przywolywac kosmosem pomoc dalszej strazy
aby w otwarciu wyzszej cnoty racja zadzialala
A ze komunikacja swiadoma moze nie byc wybrana
czyz juz Parsifal nie powinien wcale byc postrzegalny
i schronic sie chocby w nieustannej pracy symbolach
byc na przyklad jak kula ognista odsylajac napor
odbiciem w odtworze promieni wszechwrazliwej sprawy
a sam byc uniwersalna istota ktora wie kiedy nie wie
wibrujac przedmyslna istnoscia nie raniac slowem slowa
24.12.2020
***
HPD
 




 


Рецензии