Swiateczne licho

SWIATECZNE LICHO
Bardzo i nawet zbyt na zapas
sie tym niepokoje co roku
otrzymujac i wymieniajac ochoczo
zyczenia swiateczne o tej porze
nieraz zbyt gornolotne
i zawsze troche na kredyt
trudno splacalny nieraz
laska szczesliwego zrzadzenia
I wszystko co mozliwe
w tej zonglerce dobrami
przychodzi mi w tym chaosie
naraz i bez pardonu do glowy
Wiec na te chwile szczegolna
cwicze sie zaciekle przedtem
w umysle probujacego dziecka
perspektywa  wolnego horyzontu
zeby sie dac ponosic bez granic
jakze pieknym i dobrym marzeniom
Ale licho swiateczne nie spi jednak
i nuci uparcie coroczna piosenke
prowokujac by ja uznac za prawdziwa
Czasem chce sie przy choince zyczyc
uczciwosci i prostej milosci blizniego
3.06.2019
***
HPD


Рецензии