548. Василь Стус. Из Рильке. Сонеты к Орфею, I, 17

Отче, таит глубину
мира творенье.
Чащи ключей и корней
скрыты от зренья.

Зурны, шеломы, века
ужаса лютого,
брат против брата всегда,
девы как лютни.

Там, где ветье в клубок,
из темного выру
некто уже возник.

Дебри покрыли всех
тот же, кто вырвался вверх,
в руки взял лиру.



Отче, ховає глибінь
твір усесвітній.
Хащі джерел і корінь,
ані помітні.

Сурми, шоломи, віки
жаху незбутні,
в розбраті чоловіки,
діви, мов лютні.

Там, де гілля сплелось,
з тлуму і виру,
вже показався хтось.

Криють їх чагарі,
цей же, що вже вгорі,
в руки взяв ліру.


Рецензии