Skargi z przeszlosci

SKARGI Z PRZESZLOSCI
Choc na swiecie
sie tak wiele zmienia
on sam jednak-swiat-wciaz
jak przed wiekami jest
nieczuly i niezmiennie zajety
soba i swymi jakze macacymi
widocznosc dobra zabiegami
chocby zacieklym zonglowaniem
slawa i dobrym imieniem
informacja i dokonaniami
Tym samym nie moze strzec
swego jakze cennego dorobku
w barbarzynskiej pewnosci swego
bo nie dosiega glebi wnetrza
aby wszystkim celnie wskazac
aktualny wektor czlowieczenstwa
i nie wspomaga wysilkiem umyslowym
swych dawnych przeszlych istnien
wypatrujacych usilnie wspolnotowej
pomyslnosci dalszego ciagu zycia
Nie apeluje do czyichkolwiek oczu
aby wspomagaly wizerunek czasu
Nie troszczy sie o samotne uszy
aby byly na wskros umiejetne
cala pozostala receptywna reszta
Nie wypatruje calosciowej sztuki
jednoczacej w niepodzielnosc bytu
to co jednako swieckie i duchowe
w transfenomenalnej lasce czynu
dopowiadania swym blaskiem pracy
chwaly budujacej wszystkim milosci
29.11.2020
***
HPD
 


Рецензии