Sleep about Beethoven

Beethoven came in a dream,
He was standing on the doorstep
without crossing it,
in a blue coat with yellow edge.

he asked me: what about hands?,
I was muttering indistinctly.
he asked then: what about hearing?
and then it became very clear to me:

he is probably not so glad
how I had played his ninth symphony
Where people embrace so tight
And all nations unite by kissing.

And he spoke like a German harshly,
very friendly though all in all.
and he went to the window, marking:
I will fly away, you don't watch.

Сон о Бетховене
Елизавета Судьина

Во сне мне явился Бетховен,
Он стоял на пороге,
его не переступая,
в синем кителе с желтым краем.

Он спросил у меня: "что с руками?",
я промямлила что-то невнятно.
он спросил тогда: "что со слухом?",
и тогда мне стало понятно:

Он, наверное, недоволен,
как играю его симфонию
номер девять, про всеобьятие
с поцелуем для всех народов.

Говорил он как немец резко,
в целом очень доброжелательно.
и к окну подошел, отметив:
"Исчезаю, смотреть не надобно"


Рецензии