Пори року
Настане ГРУДЕНЬ. Білий сніг
Сніжинки витрусить лапаті.
ШапкИ, шубкИ та чобіткИ
Всім одягатимуть малятам.
І треба готувати вже
Санчата, ковзани та лижі.
Бо сніг, що взимку в нас іде -
Чарівна казка дивовижі.
У СІЧНІ рік Новий прийшов -
Ялинка, свято, подарунки.
І кожен щось собі знайшов
Біля зеленої красуньки.
Як буде сніжною Зима,
Набавляться малята вволю.
Бо щастя більшого нема -
З гори, по сніжному роздоллю.
Останній місяць у Зими.
Він не дарма так зветься - ЛЮТИЙ.
Застеле білі килими,
І мерзнуть на морозі люди.
Ліси під снігом бачать сни.
Лани, річки сплять. І горОди.
Вже недалеко до Весни,
Коли прокинеться Природа.
ВЕСНА
У БЕРЕЗЕНІ ще сніг лежить,
Та холоди вже відступають.
Хоча природа іще спить,
Сонце сильніше пригріває.
І скоро побіжать струмки -
Тихесенько, а потім стрімко.
І проліски нам залюбкИ
Покажуть листя та голівки.
А далі КВІТЕНЬ. На дахАх
Від сонечка бурУльки плачуть.
В лісах, у парках та садках
БрунькИ листочки нам покажуть.
Пташки співають про Весну -
Про те, яка у неї врода.
Що прокидається від сну
Після Зими уся Природа.
У ТРАВНІ - буйно все цвіте:
Бузок, кульбаби та каштани.
Трава, квіткИ - усе росте.
Голівки піднялИ тюльпани.
І засівають на полях
Ячмінь, горох, овес, пшеницю.
Розквітли яблуні в садах.
А в лісі зацвіла суниця.
ЛІТО
У ЧЕРВНІ теплі йдуть дощі.
На лузі - маки в ранніх рОсах.
І жайворонок в вишині
Співає пісню на покосах.
Збирають з квітів мед бджілкИ.
Метелики й бабкИ літають.
А діти стрімко, залюбкИ
У теплу річечку пірнають.
У ЛИПНІ гречка вже цвіте,
А липа тільки зацвітає.
Птахи піклуються про те,
Що пташенята підростають.
І дозрівають ягідки:
Смачні суниця та чорниця.
Пшениця-жито, як хвильки,
Безмежним ланом колоситься.
А СЕРПЕНЬ збіжжям збагатів,
Та сипле золотом - рікою.
На полі, за селом жовтів -
Солома виросла скирдою.
Приготувались до відльоту
Дрозди, зозулі та лелеки:
Стають на крила у польоті -
Чекає путь на них далека.
ОСІНЬ
Зібрались в школу дітлахи.
Це ВЕРЕСЕНЬ прийшов раптово.
Білки, мишкИ, бурундуки
Горіхи в нірку тягнуть знову.
В садах від яблук та від груш
Гілки схиляються окремо.
На клумбах розцвіли чимдуж
Жоржини, айстри, хризантеми.
У ЖОВТНІ Осінь золотить
Листочки різнокольорово.
І день туди шалено мчить,
Де обрій сяє малинОво.
А листопад, як у танкУ,
Летить і стелеться під ноги.
І вже від листя у ліску
Не видно жодної дороги.
А ось і місяць ЛИСТОПАД -
Зриває лист з дерев останній.
Вони без платтячок стоять,
В журбі схилились на світанні.
Уже готується до сну
Природа. Час відпочивати.
Чекатиме Красу-Весну.
Під снігом їй теплЕнько спати.
Свидетельство о публикации №120112507315