Загадки

Вміє вІрші він читати,
Може пісню заспівати.
Дітям казку розказати,
Або мультик показати.
Рахувати, малювати
Допоможе він малятам.
Цифри й літери вивчати.
Кольори запам'ятати.
В інформації потреба?
Швидко знАйде все, що треба.
Допоможе всім усюди
Наш чудовий друг...(КОМП'ЮТЕР)

*****
Майже в кожному дворі
На розвагу дітворі
У пісочниці живе,
Як вода, з руки пливе.
Його можна насипАти,
Самоскидами скидАти.
Можна паски виліпляти,
Чи фортеці будувати.
Та для цього вам, малята,
Треба ще і воду мати.
Отакий він, друг діток -
Жовтий та дрібний...(ПІСОК)

*****
Трохи вигнувся дугою,
Як веселка над рікою.
Над великою й малою,
Над широкою й вузькою.
Зміг на землю щільно стати,
Й берегИ цим поєднати.
І тепер по ньому мчить
Вранці, ввечері, вночі
Ряд за рядом із машин -
Тільки чути шурхіт шин. 
Як же зветься цей поміст?
Це міцний залізний...(МІСТ)

*****
Я порою дощовою
Ніби дах над головою.
По мені вода стікає,
Та на вас не попадає.
Я неначе той грибок,
Від дощу я острівок.
Дощ скінчився - потрусили
Мене трохи, та й закрили.
Ще й від сонця рятувались,
Що пече, неначе жар.
Якщо вчасно не сховались -
Буде тепловий удар.
Отака собі красолька.
Називаюсь...(ПАРАСОЛЬКА)

*****
Дерев’яний та стрункий,
Маю гострий ніс тонкИй.
Слід на аркуші лишаю,
Усіх діток потішаю.
Бо вони малюють мною
Взимку, літом і весною.
І, звичайно, восени.
Люблять всі мене вони.
Настрибаюся я вволю,
Наче коник в чистім полі,
Як малюю, чи пишу.
Правда, трохи ніс стешу.
Ось такий я молодець.
Хто ж я, діти?..(ОЛІВЕЦЬ)

*****
Хоч не маю ніг - ходжу. 
І завжди вам підкажу,
Котра зараз вже година,
І яка тепер хвилина.
І коли потрібно встати
Своє личко умивати.
Їсти, грати, малювати.
Вчити віршика чи спати.
Помічник я для людини.
Називаюся...(ГОДИННИК)

*****
Що це за маленький тигр -
Центр усіх дитячих ігр?
То муркоче, то нявчить,
І на місці не сидить.
Зараз він іще маленький, 
І кумедний, і пухкенький.
А як буде підростати,
То навчиться полювати.
У підвалі та коморі
Розбіжаться миші скоро,
Якщо схоче на обід
Мишку наш смугастий...(КІТ)

*****
Хто воно такий побіг,
Скочив раптом за поріг?
Круглобокий та барвистий -
Зовсім не сидить на місці.
Грають ним дорослі й діти:
Можна гола ним забити.
Можна кИдати, котИти,
Його можна навіть бити.
Він від цього не заплаче,
Тільки весело поскаче.
Він летить, стрибає вскач.
Здогадались, що це? (М'ЯЧ)

*****
Невеличка та руденька,
А живіт в неї - біленький,
Довгий та пухнастий хвіст.
Рідний дім для неї - ліс.
Вона майстер у стрибках
По деревах та гілках.
У дупло несе собі
Шишки, жолуді, гриби.
Та горіхи у щілинку,
Щоб було що їсти взимку.
Знов зі стовбура на гілку 
Скочила красуня...(БІЛКА)

*****
Може хмари в небі гнати,
Може бурю він здійняти.
Шторм на морі учиняти,
Та листки з дерев зривати.
Може він млина крутити,
Щоб з зерна муку зробити.
Можем з ним, як є потреба,
Змія запускати в небо.
Може в дощ із рук, малята,
Парасольку виривати.
Здогадались, що це, діти?
Це швидкИй та спрИтний...(ВІТЕР)

19.11.2020


Рецензии