Czy?

CZY?
Mozna przemilczec poezje
i wielkosc czyjegos zycia
Czy Bog tez przemilczy?
Mozna zataic nawet przed soba
ze kogos sie serdecznie znalo
Czy Bog tez tak uczyni?
Mozna znieprawic pamiec i rozum
Czy i Bog tak zrobi?
Nie i nie z pewnoscia sie powie
przeciez to do Niego niepodobne
moze nawet sam podszepnie z czasem
ze nie zyje tak upadlym  swiatem
i jego zagrozeniami zlej woli
bo jego domena jest czysty potencjal
i nim w swej glorii w pelni uczestniczy
w zyciu swiatow swej przestrzennej jazni
i nigdy przeciez nie wyroznia istnien
stracajacych innych ziemskim splataniem
I nie tylko w wolnosci swego swiatla
nie spuszcza nikogo z wszechwladnego oka
bedac pelnym zywej i pomocnej inspiracji
sily odporu bezposrednim odniesieniem
to co dzien przemierza pola sprawiedliwosci
niepodzielone na wieki, strony, okolice,
klucze zdarzen, czy informatyczne zagony
Coz wiec oprze sie Jego uwadze zgodnosci
jesli wieksze,rozleglejsze sercem wylonione?
12.04.2017
***
HPD



 


Рецензии
Halszko, piękny, głeboki wiersz. Nawołuje do przemyśleń.
Podziwiam i życzę zdrowia oraz satysfakcji z twórczości.

Алла Польская   25.11.2020 00:31     Заявить о нарушении