Голод

Пустий казан посеред столу.
В матусі сльози на очах,
Які опущені додолу.
Голодні діти по кутках.

- Чому немає їсти, мамо?
Одне питання у дітей.
- Бо продовольча, бач, програма,
Державі треба хліб всієї.

Приходив "Проднадзор" в подвірья,
Забрав квасолю та зерно.
А від курей лишилось пірья.
Корів колгоспу віддано'.

- Матусю, з нами буде що же?
- Та, мабуть, поїмо собак,
Тоді з'їмо і кішок, схоже,
Бо, бач, по іншому ніяк.

Скінчились кішки та собаки,
Поїли всіх, прийшла зима.
Сховала в сніг останні злаки.
Як свище вітер в закромах!

В селі до квітня не лишилось
Ні однієй живої души.
Усіх забрала божа милість,
Щоб людоїдством не грішить.

Така ціна ковбас в два двадцять
Та хліба в двадцять копійок.
Всеукраїнське святотатство,
Жорсткий радянщини урок.


Рецензии